Publicatie jaarboek Fotobond 2019-2020

Twee foto’s van mij zijn opgenomen in het jaarboek 2019 van de landelijke koepelorganisatie amateurfotografen. De eerste foto in de categorie ‘Natuur’ is geselecteerd door Bas Meelker, zeker niet de minste landschapsfotograaf die on land heeft.
De tweede foto is eveneens gepubliceerd in het kwartaalblad Inbeeld (mei 2020) van deze bond in het kader van het thema ‘schemering’.

Wat Wad
Twilight

Runner-Up Lowland Photo Contest

Wat een leuke verrassing, Runner-Up (2e plaats) in de categorie portfolio bij de Lowland Photo Contest.
Ondanks 6700 foto’s verdeeld over 12 categorieën is mijn serie toch boven komen drijven.
Blij mee. 🙂

Prijsuitreiking bij Kinepolis Antwerpen

Crossroads
Een dun laagje sneeuw heeft de aarde bedekt.
Geen levend wezen te bekennen, of toch?

Langzaam wordt duidelijk dat ik niet alleen ben.
Groot en klein,

vier poten, twee of geen.
Zelfverzekerd dan wel zoekend naar de juiste weg.
De sneeuw vertelt wie mijn pad kruist.

Bomen over bos

Een paar dagen geleden plaatste ik deze foto op Facebook waarbij ik verzuchte: “Waarom staan er zoveel bomen in het bos?” Prompt reageerde een kennis: “Bomen staan ook wel eens in de weg, maar daar horen ze niet. Ze moeten ergens staan… en een bos is dan zo gek nog niet”
Kijk, dat vind ik nou leuk.

5 met S 2019

Crossroads
Een dun laagje sneeuw heeft de aarde bedekt.
Hoewel er in geen velden of wegen een levend wezen te bekennen is,
wordt al snel duidelijk dat ik niet alleen ben.
Groot en klein,
vier poten, twee of geen.
Zelfverzekerd dan wel zoekend naar de juiste weg.
De sneeuw onthult wie mijn pad kruist.

Mijn serie Crossroads heeft uit 85 inzendingen de 3e plaats behaald bij de afdelingswedstrijd Vijf-Met-Samenhang van de Fotobond! Daarmee ben ik toegelaten tot de heilige graal van de fotobondwedstrijden: Foto Nationaal.
Blij mee. 🙂

Mentoraat

 ‘Één goede foto maken vind ik al moeilijk genoeg, dus vraag me niet om een serie.’ Deze uitspraak gebruik ik regelmatig als het over fotoseries gaat.
Vorig jaar kreeg ik de kans een mentoraat te volgen bij Peter van Tuijl. Bij het formuleren van mijn leerdoel dacht ik, met de eerste alinea in mijn achterhoofd, ‘dat moet anders, ik wil ook met foto’s een verhaal kunnen vertellen’.
Ik heb gekozen om een verhaal te maken van de Landtong Rozenburg, een klein natuurgebied midden in de Rotterdamse haven. Juist de combinatie van natuur en industrie, organisch en rationeel spreken mij aan. Het thema ‘Groene oase in contrasten’ werd dan ook snel gevonden.

Dit boek is het resultaat van mijn opdracht,  een passende selectie uit de foto’s die ik het afgelopen half jaar op de landtong gemaakt heb.  

Net Niet

Soms zit het mee, soms net niet.
Ik ben bijna thuis als de doseerinstallatie bij de Ketheltunnel op de A4 voor mijn neus op rood springt. Voor ik goed en wel stilsta zie ik in mijn ooghoek over het viaduct twee fietsers aankomen in fluor-gele windjacks en meteen zie ik het perfecte plaatje voor me: 1 zilveren viaduct, 2 gele poppetjes en 3 rode lampen tegen een egaal blauwe hemel – prachtig!
Maar -je voelt hem aankomen- voordat ik het cameraatje uit mijn tas heb gegrist, verdwijnen de fietsers in mijn andere ooghoek uit beeld…  
In de minuten die al wachtend verstrijken gebeurd er niets. Uiteindelijk springt het verkeerslicht op groen. Met langer stilstaan maak ik geen vrienden op de A4. Klik.
De fluo-fietsers moet ik er misschien maar een keertje in shoppen.